A Miskolci Egyetem közreműködésével indul könnyűzene alapképzés

Megosztás

Idén szeptemberben kortárs könnyűzene alapképzés indul akadémiai keretek között ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányokon – köszönhetően a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) együttműködésének.

Az eseményen Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója elmondta, évek óta tételmondata, hogy „a magyarok elsődleges  kultúrája régóta a ma már inkább popkultúrának nevezett könnyűzene, és hogy ennek saját karaktere van.”

Ezt követően szimbolikusan átadta Horváth Zitának, a Miskolci Egyetem rektorának a projekthez tartozó „alapdokumentumot”, köztük a pár éve készült Magyar könnyűzenei stratégiát. Az alapképzés ötletét még a legendás Póka Egonnal közösen kezdték fejleszteni, ám a megvalósulását ő már nem élhette meg.

„2017-2018 táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon szükség lenne könnyűzenei egyetemi képzésre, hiszen az e terület felé orientálódó fiataloknak erre jelenleg csak a Zeneakadémia jazz tanszakán van lehetőségük valamilyen módon. A könnyűzenei képzés 2019-ben került be a szakjegyzékbe, kidolgoztuk a hároméves alapszak mintatanrendjét és benyújtottuk az akkreditációját. Célunk, hogy az alapszakot idővel egy mesterszakos képzéssel is kiegészítsük” – mondta a rektor.

A helyszínt a budapesti Hajógyári-szigetre tervezték olyan tanárok közreműködésével, mint Pásztor Anna, Szebényi Dániel, Veres Mónika és Tátrai Tibor. Jelentkezni február 15-ig lehet, a felvételivel kapcsolatos információk a felvi.hu-n vagy a Miskolci Egyetem honlapján találhatók.

Kép: Bach Máté

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek